Mi ez?

Pszichológus vagyok, meglehetősen foglalkoztat a szorongás lélektana. Sokszor nehéz megtalálni az okokat. Sokszor a környezet azt hiszi, látva a tüneteket, hogy neveletlen az a gyerek, aki nem átlagosan viselkedik. A szülő magát hibáztatja. De eltekintve a laikus vélekedésektől, az biztosan igaz: a szorongó gyerek nem érzi jól magát a bőrében, és, mivel kicsi, legtöbbször nem érti, hogy miért van ez. A meg nem értés további szorongást generál. És ez egy ördögi kör.

Ezeknek a gyerekeknek olyan élményekre van szükségük, amelyek által oldódik a szorongásuk, amelyek bizonyos értelemben kiutakat mutatnak nekik. Mert szintén hétköznapi tapasztalat: ha egy gyerek megtalál magának egy cselekvést, amely enyhíti a szorongását, akkor azt gyakorolni fogja. Legyen szó agresszióról, körömrágásról. Ha a gyerek talál magának egy történetet, amely oldja a szorongását, akkor azt ismételni, továbbgondolni, tanulni, eljátszani fogja.

Hiszek abban, hogy a játék mellett a mese is természetes közvetítő közege a világ megismerésének, interpretációjának. Ezek a történetek, remélem, hozzájárulnak ahhoz, hogy általuk egy gyerek  felszabadultabbá, boldogabbá tudjon válni.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s